Ukrán válság - A német vállalatvezetők kerülik az "orosz Davost"

Berlin - Az ukrajnai válság miatt a legnagyobb német tőzsdei cégek DAX-30 indexében szereplő vállalatok közül egyetlen társaság vezetője sem vesz részt az orosz Davosnak is nevezett szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

A Bild című lap szerdai beszámolója szerint a legtekintélyesebb német vállalatok vezetői az utóbbi napokban sorra mondták le részvételüket a csütörtökön kezdődő fórumon. Elsőként Joe Kaeser, a Siemens elnök-vezérigazgatója közölte a szervezőkkel, hogy korábbi ígéretével ellentétben mégsem utazik Szentpétervárra, pedig ő márciusban még személyesen tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Moszkvában, majd Jürgen Fitschen, a Deutsche Bank társvezérigazgatója jelezte, hogy váratlanul támadt elfoglaltságai miatt nem tud eleget tenni a meghívásnak. Utánuk mások mellett a Volkswagen és a Deutsche Post első embere, és végül Johannes Teyssen, az E.ON igazgatótanácsának elnöke mondta le a részvételt.

A vezető német cégek közül a legmagasabb szinten csak az MDAX-indexben szereplő - Oroszországban több mint 20 ezer embert foglalkoztató - Metro konszern képviselteti magát. A cég közleménye szerint "a jelenlegi nehéz helyzetben fontos fenntartani a párbeszédet" az orosz partnerekkel.

A hét végén számos német vállalati vezetőt meghívtak a berlini kancellári hivatalba egy háttérbeszélgetésre a szentpétervári fórum ügyében. A hivatal a Bildet arról tájékoztatta, hogy a megbeszélésen csupán ismertették a kormány álláspontját, és nem gyakoroltak nyomást senkire. 

A berlini amerikai nagykövetség képviselői viszont azt jelezték több cégnek, hogy kedvezőtlen hatással lehet az amerikai üzleti kilátásokra a részvétel a fórumon, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is felszólal - írta a Bild.

A nagykövetség szerdán nem erősítette meg a lap értesülését, de a washingtoni külügyminisztérium vonatkozó állásfoglalását idézve közölte, hogy "nem lenne megfelelő üzenet, ha vállalatok felső vezetői oroszországi konferenciákon magas rangú kormányzati képviselőkkel mutatkoznának nyilvánosan".  

A szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumot 1997 óta rendezik meg, az esemény védnöke az orosz elnök. Tavaly Angela Merkel is részt vett a tanácskozáson, a kancellárt cégvezetőkből álló nagy létszámú delegáció kísérte el.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: